Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvyknou si konzumenti piva na jejich nová značení?

Stejně tak, jako vznikají pro výrobce potravin a nápojů komplikace při neustálých změnách zákonů a vyhlášek z hlediska výrobního procesu, vznikají pro spotřebitele komplikace při měnících se pravidlech označování výrobků.

A to nejen zaváděním nových značek kvality či původu potravin, ale zřejmě ještě více při změnách označování potravin nebo nápojů, a tedy i piv, na jejich obalech.

Na nejnovější změny v názvosloví piv dojde prostřednictvím jedné z prováděcích vyhlášek k zákonu o potravinách již od srpna letošního roku a spotřebitelé a konzumenti piva si tak budou muset zvyknout na pojmy jako „plné“ pivo, „silné“ pivo a celou řadu nově povinných pojmů, jako je APA, bock, porter, pils, stout, weizen, märzen a podobně. O tom, zdali pro běžného spotřebitele nové označování přinese více užitku než zmatku, se dá s úspěchem pochybovat.

Když už ke změnám dojít musí, měly by být takové, aby pro spotřebitele byly co nejméně matoucí. Je proto dobře, že byl zachován pojem „ležák“, kterým jsou označována piva jedenáctistupňová a dvanáctistupňová. Původně se jim mělo nově říkat „plná piva“. Toto označení se však bude týkat jen piv svrchně kvašených. Ty spodně kvašené zůstanou „ležáky“.

Chápu, že se legislativa musí přizpůsobovat vývoji doby a měnícímu se trhu, ovšem změny za každou cenu nejsou tím nejlepším řešením. To koneckonců uznal i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, když před nějakou dobou prohlásil, že různé směrnice a nařízení Evropské unie přílišně zasahují do života normálních občanů. Já bych k tomu dodal, že někdy je lepší řídit se selským rozumem a neměnit to, co funguje.

Spotřebitelé, a z nich možná ještě více konzumenti piva, jsou u nás velmi konzervativní. To je mimochodem nejen pro výrobce piva dobře, protože preferují ve velké většině kvalitní piva vařená tradičními postupy a z tradičních surovin. Tedy cesta, kterou jdeme i v našem pivovaru Zubr. Zároveň to ale znamená, že spotřebitelé operativně nepřijímají nové názvy jim dobře známých a oblíbených výrobků. Příklady známe i z nápojového průmyslu – ačkoli legislativa EU zakázala naší zemi používat název rum, který je nyní označován jako „Tuzemák“, přesto si chodí každý do obchodu pro „rum“. Něco podobného lze předpokládat i v případě nového názvosloví piv, navíc s rizikem, že se to může obrátit proti výrobcům skutečně českých piv – prostě proto, že jejich konzumenti nebudou z názvů piv vědět, o jaké pivo opravdu jde.

Osobně předpokládám, že i přes nová názvosloví a legislativní změny zůstane  český zákazník věrný obvyklému a funkčnímu názvosloví a bude si vybírat hlavně podle kvality založené na mnohasetleté tradici našeho pivovarnictví. A to žádný byrokrat z Bruselu změnit nedokáže. 

Autor: Tomáš Pluháček | pondělí 4.7.2016 12:13 | karma článku: 23,03 | přečteno: 1376x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Poctivé české pivo má cenu zlata

Říká se, že dobrých zpráv není nikdy dost a já s tímto pořekadlem naprosto souhlasím. O to víc jsem rád, když se o dobrou, vlastně v tomto případě skvělou, zprávu mohu podělit i s ostatními.

8.3.2016 v 15:21 | Karma: 8,83 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Nastává doba silnějších a chuťově výraznějších piv

Stejně tak, jako se v průběhu kalendářního roku mění skladba našich jídelníčků ovlivněná mimo jiné sezónní nabídkou potravin a také počasím, přizpůsobuje se (nejen) těmto vlivům i nabídka piv.

8.12.2015 v 10:32 | Karma: 7,38 | Přečteno: 140x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Jak se správně vyrábí pivo

Rostoucí nabídka piv na českém trhu vychází mimo jiné také z nástupu nových, nebo alespoň na našem trhu netradičních technologií výroby piva.

10.11.2015 v 12:44 | Karma: 11,97 | Přečteno: 496x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Jak chutná pivo z čerstvého chmele?

Přes letošní nepřízeň počasí a nižší domácí sklizeň chmele se příznivci přerovského piva nemusí obávat ani poklesu kvality svého oblíbeného pěnivého moku, ani jeho zdražení.

14.9.2015 v 13:42 | Karma: 13,33 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Horké letní počasí svědčí ochuceným pivům

V horkém letním počasí, jaké v letošním roce zažíváme v míře až vrchovaté, je více než nutné dodržovat pitný režim.

23.7.2015 v 10:20 | Karma: 6,20 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Moravský chmel pro moravské tekuté zlato

I přesto, že Česká republika patří mezi největší světové producenty chmele, mnoho lidí má pěstování chmele spojené především s Čechami a Moravu naopak s lány vinic.

29.6.2015 v 10:41 | Karma: 13,09 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Dobré pivo nestačí jen uvařit

„Pivovar pivo vaří, ale hostinský ho dělá“ – tak zní jedna z pivovarských zásad vystihující stručně odpovědnost personálu restauračních zařízení za kvalitu čepovaného piva. Aby si naši štamgasti mohli vždy vychutnat pivo té nejvyšší kvality a nejlepší chuti, musí být o něj správně postaráno i poté, co opustí brány pivovaru.

3.4.2015 v 10:48 | Karma: 11,84 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O zákazu kouření by si měl majitel restaurace rozhodnout sám

Také letos, stejně jako v předchozích letech, sledují majitelé restaurací s obavami plány ministerstva zdravotnictví, které mohou výrazně zasáhnout do struktury hostů, kteří tyto podniky pravidelně navštěvují. Ministerstvo má totiž opět v plánu úplný zákaz kouření ve všech veřejných prostorách bez výjimky, tedy i ve všech hospůdkách, hospodách a restauračních zařízení, kde se čepuje pivo.

23.2.2015 v 13:51 | Karma: 20,80 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

K vánočním tradicím patří neodmyslitelně i dobré pivo

Ačkoli je obvykle období vánočních svátků spojováno s konzumací tradičních potravin, zapomínat by se nemělo ani na naše typicky české nápoje. Mezi nimi zcela jistě – a to již po staletí - dominuje pivo, které je stále v mnoha domácnostech nedílnou součástí štědrovečerního hodování. Zapíjet smaženého kapra a bramborový salát dobrým pivem je navíc tou nejlepší volbou. Důvod je prostý: pivo napomáhá trávení a jeho konzumace má i další velmi příznivé účinky na lidský organismus.

23.12.2014 v 9:25 | Karma: 12,54 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Příběh piva - Zubr Grand

Pivo, potažmo vaření piva, má v Čechách a na Moravě dlouhou a bohatou tradici. I proto je naším národním nápojem. V dnešní době je na trhu velké množství značek piva a je mnohdy těžké se v nich orientovat a hledat zásadní rozdíly. Na jedné straně pivo ve velkém a unifikovaně vyrábějí nadnárodní skupiny pivovarů, na druhé straně středně velké pivovary v českých rukách se mohou pochlubit stále tradiční výrobou. A i dnes v Čechách a na Moravě vzniká řada minipivovarů, jejichž piva jsou rozmanitá, ač ne vždy opravdu kvalitní. Ale jaká je vlastně cesta od nápadu vyrobit nové pivo až po skutečnou realizaci? A jak tedy vznikalo pivo Zubr GRAND? Pojďme se nejdříve podívat do historie, ve které vynikají dvě velké osobnosti.

4.11.2014 v 10:33 | Karma: 11,67 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Pivovar Zubr aktivně podporuje Den českého piva

Stejně jako loni se i letos zapojí náš pivovar Zubr do oslav Dne českého piva, který připadá na sobotu 27. září. České pivo je podle všech statistik nejznámějším výrobkem naší země na celém světě a nejen z toho důvodu si zaslouží mít svůj svátek. Tuzemské pivo vyráběné tradičními výrobními postupy je také tradičním nápojem v českých restauracích, a právě podpora konzumace točeného piva je jedním z cílů oslav Dne českého piva. Podle mého názoru má tato akce velký symbolický význam. Udržování tradice konzumace točeného piva je zcela na místě a právě v dnešní době velmi potřebné, protože je součástí tradiční atmosféry našich hospod, která se z mnohých z nich vytrácí...

26.9.2014 v 9:17 | Karma: 10,33 | Přečteno: 225x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Pitelnost piva je lepší u tradičních českých piv než u zahraničních

Především po návratu ze zahraniční dovolené si může český konzumenti piva uvědomit zásadní rozdíl, který odlišuje piva na celém světě od těch našich, pokud jsou tedy vyrobeny tradičními výrobními postupy. Nejde zde ale o chuť – ta je různorodá při porovnání různých druhů piv i na našem trhu. Onou hlavní odlišností je tzv. pitelnost. Ta u tradičně vyráběných českých piv způsobuje, že ani po vypití dvou či tří piv se člověk necítí nepříjemně přesycen. Naopak u zahraničních piv se většina konzumentů piva cítí těžce a plně mnohem dříve. A to třeba již po dvou vypitých pivech či bezprostředně po uhašení žízně.

24.7.2014 v 8:08 | Karma: 11,26 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Zubrfest 2014:Oslava tradiční výroby piva v Přerově i příchodu léta

V sobotu 21. června otevře přerovský pivovar Zubr své brány všem konzumentům a příznivcům zlatavého moku, který se v něm již hezkou řádku let vyrábí. Stane se tak v den astronomického příchodu léta, který oficielně začíná pár minut po poledni, konkrétně 21.6.2014 ve 12.51 hodin.

18.6.2014 v 12:20 | Karma: 7,68 | Přečteno: 273x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Přerovský pivovar Zubr slaví své narozeniny

Vaření piva provázelo město Přerov takřka od jeho počátků a neodmyslitelně k němu patří až dodnes. Počátky pivovarnictví sahají v našem městě již do 13. století, kdy bylo Přerovu uděleno právo vařit pivo. Tato výsada měla pro město v celé jeho historii velký užitek a přispěla k jeho dalšímu rozvoji. Bezesporu i obyvatelé Přerova byli na tento benefit právem patřičně hrdi a to nejenom pro ekonomické, ale i společenské výhody, které vaření piva městu a regionu přinášelo. Důkazem propojenosti a velmi blízkého vztahu je i symbol zubří hlavy, dávného symbolu šlechtického rodu Pernštejnů, které má pivovar i město ve svém znaku.

23.4.2014 v 14:55 | Karma: 12,13 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Rozumná konzumace piva nemá na tloustnutí žádný vliv

Jedním z mnoha mýtů týkajících se pití piva je, že konzumace piva bývá příčinou tloustnutí. V hovorové češtině se dokonce pro toto bájné tvrzení vžil název „pivní mozol“. Což je vůči pivu velmi nespravedlivé. Zatím žádná studie týkající se důsledků konzumace piva, a že jich bylo opravdu hodně, nepotvrdila, že by příčinou kilogramů navíc bylo pivo. Naopak, stále další a další studie, v poslední době například ve Francii nebo ve Španělsku opakovaně dokazují, že umírněná konzumace piva je pro lidský organismus prospěšná a je také prevencí celé řady nemocí.

18.3.2014 v 9:21 | Karma: 14,09 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik