Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

Strategicky důležité je, že pivo představuje konečný produkt vyrobený z již zpracované a většinou tuzemské suroviny, což znamená, že přidaná hodnota zůstává v naší zemi a její vytváření také dává více práce lidem a možností odbytu pro naše zemědělce.

Přestože spotřeba piva v naší zemi mírně klesá, v zahraničí je o česká piva stále větší zájem, což znamená, že pivovary nemusí omezovat, ale naopak mohou zvyšovat svou produkci. Je to také důkazem kvality našich piv a jejich dobrého jména po celém světě, a to včetně států, které si velmi zakládají na kvalitě potravin obecně, a navíc mají i některé specifické požadavky. To se týká například košer piv, která začal letos v srpnu vyvážet do Izraele náš pivovar Zubr. Na to, aby bylo exportované pivo skutečně košer, dohlížel osobně i rabín, který náš pivovar navštívil. V letošním roce do Izraele vyvezeme několik tisíc hektolitrů naší jedenáctky a věřím, že zaznamená stejné úspěchy jako tady u nás.

Export piv se v současné době podílí na celkové výrobě Zubru asi jednou pětinou, a i když zůstává naším hlavním vývozním teritoriem tradičně Slovensko, exportujeme naše piva také do celé řady jiných zemí, jako je Švédsko, Finsko nebo Estonsko, ale také Čína nebo exotické Kapverdské ostrovy. I proto dosáhla loni výroba piva v Zubru nejvyššího objemu za několik posledních let.

To samozřejmě neznamená, že bychom zapomínali na naše věrné tuzemské zákazníky. Ti dávají stále více přednost ležákům, což lze hodnotit jako rostoucí trend spotřeby kvalitnějších piv. Právě v kategorii jedenáctistupňových piv sklízí přitom pivovar Zubr největší úspěchy v prestižních národních soutěžích, když se ležák Zubr Grand stal vítězem v této kategorii v degustační soutěži České pivo 2016.

Na poptávku spotřebitelů také reagují restaurační zařízení - ve většině větších měst v našem regionu už prakticky neexistuje restaurace, kde by se čepovalo pouze desetistupňové pivo. To svědčí i o růstu kultury a kvality konzumace piva v naší zemi, což nás všechny velmi těší, protože to dokazuje, že ČR nejen byla, ale stále je, a doufejme, že nadále bude, světová pivovarská velmoc.

Autor: Tomáš Pluháček | středa 14.12.2016 14:22 | karma článku: 11,65 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Zvyknou si konzumenti piva na jejich nová značení?

Stejně tak, jako vznikají pro výrobce potravin a nápojů komplikace při neustálých změnách zákonů a vyhlášek z hlediska výrobního procesu, vznikají pro spotřebitele komplikace při měnících se pravidlech označování výrobků.

4.7.2016 v 12:13 | Karma: 23,03 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik