O pivo v plechu je zájem

19. 12. 2017 15:00:27
Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

První pivovar, který se „dopustil“ tohoto novátorství, se totiž nacházel ve spojených státech. K nám se plechovky dostaly až v devadesátých letech. Konkrétně pivovar Zubr začal pivo stáčet do prvních plechovek o objemu 0,33 litru v roce 1992.

O tom, že si plechovky našly svoje místo na trhu i u nás, svědčí fakt, že právě plechovky jsou nejrychleji rostoucí kategorií pivních obalů současnosti. I přesto, že jsme národem s vysokou hospodskou pivní kulturou, stále více se v posledních letech projevuje trend pití v klidu domova na úkor pití piva v restauraci, s čímž souvisí i rostoucí zájem o různé typy obalů, a zejména o plechovky. Dle Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostla letos spotřeba plechovkového piva za období leden až srpen v meziročním srovnání o téměř 46 procent.

I v pivovaru Zubr vidíme trend, že o plechovky je stále větší zájem. V současné době tvoří asi 10 procent produkce našeho pivovaru. Proč tomu tak je? Protože plechovka je pohodlnějším obalem. Je lehčí, nemusí se vracet a zároveň kvalita piva v plechovce je v dnešní době zcela srovnatelná s lahvemi. Největší úspěchy pak plechovky slaví především v létě, v období dovolených, kdy se často stávají „základní výbavou“ při cestách do zahraničí. Protože správný český štamgast se bez svého oblíbeného pivního moku neobejde!

A jak se bude pivní trh vyvíjet v dalších letech? I přesto, že plechovky rostou, naší prioritou bude i nadále podporovat zejména restaurace a čepované pivo v hospodách. Chceme přispívat k udržování českých tradic, kam hospodská pivní kultura a setkávání lidí u čepovaného českého piva jednoznačně patří.

Autor: Tomáš Pluháček | úterý 19.12.2017 15:00 | karma článku: 14.41 | přečteno: 611x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.79 | Přečteno: 625 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2167 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 215 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 662

Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...