Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pivo je důležitým identifikačním logem českých a moravských regionů

Celosvětový proces globalizace se bohužel především v potravinářství a nápojovém průmyslu stále více projevuje stíráním kdysi mnohotvárné pestrosti regionálních gastronomických a nápojářských specialit. Dnes bohužel platí, že se ve všech obchodech a restauracích „od Šumavy k Tatrám“ setká jejich návštěvník, až na čestné výjimky, se stejnou nabídkou potravinářských produktů.  A to je podle mého názoru velká škoda.

Jedním z mála typů výrobků, které působí proti tomuto trendu a které se v poslední době velmi rozvíjejí, jsou regionální pivní speciály stále více oblíbené spotřebitelskou veřejností. Ta většinou ztotožňuje výrobu takových piv s produkcí minipivovarů, skutečností ale je, že speciální a netradiční piva dodávají na trh i střední a větší pivovary, jako například Pivovar ZUBR.

Před Vánoci jsme na trh uvedli pivní speciál ZUBR MAXXIM 14°. Vloni v létě jsme pak vstoupili na trh s ochuceným pivem Zubr YUZU, které mělo mimořádný úspěch, a proto jsme připravili i jeho „zimní“ variaci HOT YUZU. Ta se zejména v lyžařských střediscích v Jeseníkách a i na vánočních trzích v Přerově stala velmi vyhledávanou specialitou. A nakonec letošní jaro jsme představili májový ležák ZUBR EXTRA HOŘKÝ, který v tancích zraje až 65 dní. Obecně tak lze říci, že každý rok přichází Pivovar ZUBR se dvěma až třemi novinkami, resp. pivními speciály. A budeme v tom pochopitelně pokračovat i nadále.

„Antiglobalizační“ role piva, zejména v naší zemi, je přitom významnější, než by se první pohled mohlo zdát. Podle jen několik let starého průzkumu, který si nechal zpracovat Český svaz pivovarů a sladoven, je pro cizince poznávání a konzumace českých piv druhým nejčastějším důvodem k návštěvě ČR. Argumentem pro taková rozhodnutí je právě identita a všechna možná specifika našich piv, včetně nově vytvářených pivních speciálů. Jen za „nějakým pivem“ by cizinci do naší země pochopitelně nejezdili – všichni totiž mají „nějaké pivo“ doma.

Pivo je tak v současné době důležitým identifikačním „logem“ českých a moravských regionů, a tento jeho potenciál by se měl dále rozvíjet. Jednou z možností ve spojení s turistikou jsou například „pivní stezky“, které jsou z pochopitelných důvodů určeny pro pěší turistiku, což ovšem dává lepší možnosti poznávání místních přírodních a architektonických památek. Těch je na celém území ČR celá řada, a jejich poznávání je oním prvním důvodem k návštěvě naší země cizinci. Ideálním synergickým efektem je tedy propojit první i druhý důvod dohromady.

Autor: Tomáš Pluháček | čtvrtek 9.5.2013 10:45 | karma článku: 12,91 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik