Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ležák nemusí vždy znamenat „dvanáctku“, zejména u zahraničních piv

Stejně jako v případě jiných potravin a nápojů se snaží i v případě piv jejich výrobci získat spotřebitele ke konzumaci svých výrobků různými marketingovými triky. Situaci jim přitom usnadňuje skutečnost, že evropská legislativa oblast výroby, ale ani označování piv téměř nijak nereguluje, což mimo jiné umožňuje výrobcům, zejména ze zahraničí, používat zavádějící názvy. 

Takové výrobky se na našem trhu začaly ve větší míře objevovat zejména po zvýšení spotřební daně z piva od roku 2010, a přestože v současné době již dovoz takových piv dále nestoupá, jsou v regálech maloobchodních sítí stále k mání produkty, které ve své podstatě klamou spotřebitele a fakticky degradují pivo jako takové v očích spotřebitelů.

Důkazy o tom poskytla analýza vzorků zahraničních plechovkových piv zakoupených v tuzemských maloobchodech, kterou provedl Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský (VÚPS) Praha. Analýza mimo jiné zjistila, že importovaná piva byla oproti našim pivům velmi hluboko prokvašena, takže díky tomu byl obsah alkoholu v takových výrobcích vyšší, než u obdobných piv tuzemského původu ve stejné kategorii. Podle VÚPS se také dovážená piva lišila od našich nedostatečnou plností, slabou hořkostí i nižší pěnivostí. Všechna piva analyzovaná pracovníky výzkumného ústavu měla hořkost o 6 až 12 jednotek hořkosti nižší, než reprezentativní vzorek čtyř světlých výčepních českých piv. To mimo jiné ukazuje na nižší chmelení zkoumaných piv. S nižším chmelením pak souvisí i nižší obsah důležitých antioxidantů a dalších látek prospěšných pro lidský organismus, jako jsou vitaminy skupiny B či vlákniny, kterých bylo podle analýz ve všech dovážených pivech podstatně méně než v tuzemských. Zahraniční piva měla také nižší takzvanou ústojnou schopnost, což znamená, že měla nižší schopnost snižovat kyselost žaludku.

Zřejmě největším matením spotřebitele je pak označování zahraničních piv jako „lager“, což každý tuzemský piják piva považuje za ležák, neboli lidově dvanáctku. VÚPS ale zjistil, že takto označená piva, například „Bitter Lager“ je v praxi pivo osmistupňové.

Celá řada zahraničních piv tak má podle výzkumníků s českým pivem společné v praxi „jen číslo celního sazebníku“. Zejména to by si měli lidé uvědomit, pokud chtějí své výdaje za potraviny a nápoje snížit tím, že dají přednost levnější zahraniční produkci.

Autor: Tomáš Pluháček | středa 3.7.2013 11:02 | karma článku: 17,31 | přečteno: 817x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Zvyknou si konzumenti piva na jejich nová značení?

Stejně tak, jako vznikají pro výrobce potravin a nápojů komplikace při neustálých změnách zákonů a vyhlášek z hlediska výrobního procesu, vznikají pro spotřebitele komplikace při měnících se pravidlech označování výrobků.

4.7.2016 v 12:13 | Karma: 23,03 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Poctivé české pivo má cenu zlata

Říká se, že dobrých zpráv není nikdy dost a já s tímto pořekadlem naprosto souhlasím. O to víc jsem rád, když se o dobrou, vlastně v tomto případě skvělou, zprávu mohu podělit i s ostatními.

8.3.2016 v 15:21 | Karma: 8,83 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Nastává doba silnějších a chuťově výraznějších piv

Stejně tak, jako se v průběhu kalendářního roku mění skladba našich jídelníčků ovlivněná mimo jiné sezónní nabídkou potravin a také počasím, přizpůsobuje se (nejen) těmto vlivům i nabídka piv.

8.12.2015 v 10:32 | Karma: 7,38 | Přečteno: 140x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Jak se správně vyrábí pivo

Rostoucí nabídka piv na českém trhu vychází mimo jiné také z nástupu nových, nebo alespoň na našem trhu netradičních technologií výroby piva.

10.11.2015 v 12:44 | Karma: 11,97 | Přečteno: 496x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Jak chutná pivo z čerstvého chmele?

Přes letošní nepřízeň počasí a nižší domácí sklizeň chmele se příznivci přerovského piva nemusí obávat ani poklesu kvality svého oblíbeného pěnivého moku, ani jeho zdražení.

14.9.2015 v 13:42 | Karma: 13,33 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Horké letní počasí svědčí ochuceným pivům

V horkém letním počasí, jaké v letošním roce zažíváme v míře až vrchovaté, je více než nutné dodržovat pitný režim.

23.7.2015 v 10:20 | Karma: 6,20 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Moravský chmel pro moravské tekuté zlato

I přesto, že Česká republika patří mezi největší světové producenty chmele, mnoho lidí má pěstování chmele spojené především s Čechami a Moravu naopak s lány vinic.

29.6.2015 v 10:41 | Karma: 13,09 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Dobré pivo nestačí jen uvařit

„Pivovar pivo vaří, ale hostinský ho dělá“ – tak zní jedna z pivovarských zásad vystihující stručně odpovědnost personálu restauračních zařízení za kvalitu čepovaného piva. Aby si naši štamgasti mohli vždy vychutnat pivo té nejvyšší kvality a nejlepší chuti, musí být o něj správně postaráno i poté, co opustí brány pivovaru.

3.4.2015 v 10:48 | Karma: 11,84 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O zákazu kouření by si měl majitel restaurace rozhodnout sám

Také letos, stejně jako v předchozích letech, sledují majitelé restaurací s obavami plány ministerstva zdravotnictví, které mohou výrazně zasáhnout do struktury hostů, kteří tyto podniky pravidelně navštěvují. Ministerstvo má totiž opět v plánu úplný zákaz kouření ve všech veřejných prostorách bez výjimky, tedy i ve všech hospůdkách, hospodách a restauračních zařízení, kde se čepuje pivo.

23.2.2015 v 13:51 | Karma: 20,80 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

K vánočním tradicím patří neodmyslitelně i dobré pivo

Ačkoli je obvykle období vánočních svátků spojováno s konzumací tradičních potravin, zapomínat by se nemělo ani na naše typicky české nápoje. Mezi nimi zcela jistě – a to již po staletí - dominuje pivo, které je stále v mnoha domácnostech nedílnou součástí štědrovečerního hodování. Zapíjet smaženého kapra a bramborový salát dobrým pivem je navíc tou nejlepší volbou. Důvod je prostý: pivo napomáhá trávení a jeho konzumace má i další velmi příznivé účinky na lidský organismus.

23.12.2014 v 9:25 | Karma: 12,54 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Příběh piva - Zubr Grand

Pivo, potažmo vaření piva, má v Čechách a na Moravě dlouhou a bohatou tradici. I proto je naším národním nápojem. V dnešní době je na trhu velké množství značek piva a je mnohdy těžké se v nich orientovat a hledat zásadní rozdíly. Na jedné straně pivo ve velkém a unifikovaně vyrábějí nadnárodní skupiny pivovarů, na druhé straně středně velké pivovary v českých rukách se mohou pochlubit stále tradiční výrobou. A i dnes v Čechách a na Moravě vzniká řada minipivovarů, jejichž piva jsou rozmanitá, ač ne vždy opravdu kvalitní. Ale jaká je vlastně cesta od nápadu vyrobit nové pivo až po skutečnou realizaci? A jak tedy vznikalo pivo Zubr GRAND? Pojďme se nejdříve podívat do historie, ve které vynikají dvě velké osobnosti.

4.11.2014 v 10:33 | Karma: 11,68 | Přečteno: 897x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Pivovar Zubr aktivně podporuje Den českého piva

Stejně jako loni se i letos zapojí náš pivovar Zubr do oslav Dne českého piva, který připadá na sobotu 27. září. České pivo je podle všech statistik nejznámějším výrobkem naší země na celém světě a nejen z toho důvodu si zaslouží mít svůj svátek. Tuzemské pivo vyráběné tradičními výrobními postupy je také tradičním nápojem v českých restauracích, a právě podpora konzumace točeného piva je jedním z cílů oslav Dne českého piva. Podle mého názoru má tato akce velký symbolický význam. Udržování tradice konzumace točeného piva je zcela na místě a právě v dnešní době velmi potřebné, protože je součástí tradiční atmosféry našich hospod, která se z mnohých z nich vytrácí...

26.9.2014 v 9:17 | Karma: 10,33 | Přečteno: 225x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Pitelnost piva je lepší u tradičních českých piv než u zahraničních

Především po návratu ze zahraniční dovolené si může český konzumenti piva uvědomit zásadní rozdíl, který odlišuje piva na celém světě od těch našich, pokud jsou tedy vyrobeny tradičními výrobními postupy. Nejde zde ale o chuť – ta je různorodá při porovnání různých druhů piv i na našem trhu. Onou hlavní odlišností je tzv. pitelnost. Ta u tradičně vyráběných českých piv způsobuje, že ani po vypití dvou či tří piv se člověk necítí nepříjemně přesycen. Naopak u zahraničních piv se většina konzumentů piva cítí těžce a plně mnohem dříve. A to třeba již po dvou vypitých pivech či bezprostředně po uhašení žízně.

24.7.2014 v 8:08 | Karma: 11,26 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Zubrfest 2014:Oslava tradiční výroby piva v Přerově i příchodu léta

V sobotu 21. června otevře přerovský pivovar Zubr své brány všem konzumentům a příznivcům zlatavého moku, který se v něm již hezkou řádku let vyrábí. Stane se tak v den astronomického příchodu léta, který oficielně začíná pár minut po poledni, konkrétně 21.6.2014 ve 12.51 hodin.

18.6.2014 v 12:20 | Karma: 7,68 | Přečteno: 273x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

Přerovský pivovar Zubr slaví své narozeniny

Vaření piva provázelo město Přerov takřka od jeho počátků a neodmyslitelně k němu patří až dodnes. Počátky pivovarnictví sahají v našem městě již do 13. století, kdy bylo Přerovu uděleno právo vařit pivo. Tato výsada měla pro město v celé jeho historii velký užitek a přispěla k jeho dalšímu rozvoji. Bezesporu i obyvatelé Přerova byli na tento benefit právem patřičně hrdi a to nejenom pro ekonomické, ale i společenské výhody, které vaření piva městu a regionu přinášelo. Důkazem propojenosti a velmi blízkého vztahu je i symbol zubří hlavy, dávného symbolu šlechtického rodu Pernštejnů, které má pivovar i město ve svém znaku.

23.4.2014 v 14:55 | Karma: 12,13 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik