Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Správné čepování ovlivňuje výrazně kvalitu piva

Stejně jako v případě potravin roste v posledních letech v naší zemi zájem zákazníků o původ, složení, technologii výroby a celkovou kvalitu také u prodávaných piv. U točených piv ale ovlivňuje kvalitu navíc ještě správný způsob čepování a údržba pivního vedení v jednotlivých restauracích, které může ovlivnit kvalitu piva zcela zásadně, podle mého názoru klidně až z 50 procent. To ostatně vystihuje i jeden z nejznámějších sloganů, podle kterého „sládek pivo vaří, ale hostinský pivo dělá“. Zejména díky tomu může pivo stejné značky, stupňovitosti i výrobní šarže chutnat v různých restauracích s rozdílným přístupem k čepování či skladování piva jinak. 

Kvalitu piva ovlivňuje již jeho skladování a podmínky narážení. Sudy s pivem by měly být ve sklepích restaurací skladovány při teplotách do 10 stupňů Celsia. Při narážení by pak nemělo pivo utrpět žádný zásadní teplotní a jiný „šok“, což v praxi znamená, že sud by neměl být narážen bezprostředně po jeho transportu do restaurace, ale pivo je nutné naopak nechat několik hodin odpočinout.

Teplota čepovaného piva by se měla pohybovat mezi 7 až 9 stupni Celsia. Sklenice musí být pochopitelně umyté, a to bez použití prostředků typu jar, pivo by se následně mělo čepovat do mokré sklenice. To přispívá k vyšší přilnavosti piva ke stěnám půllitru, což poznáme podle toho, že se po upití části piva udělají na sklenici či půllitru kroužky ze zbytků pěny. Pokud se ale na stěnách sklenic tvoří bublinky oxidu uhličitého, svědčí takový stav naopak o špatně umytých sklenicích. Správně načepované pivo se také pozná podle pěny (čepice) na povrchu piva. Přítomnost pěny má přitom svůj význam - chrání totiž pivo před únikem oxidu uhličitého do vzduchu.  Bez pěny ztrácí pivo důležitou vlastnost typickou pro piva tradičního českého typu – pitelnost.

Na kvalitu piva, jak již bylo řečeno, má velký vliv péče o vedení piva v provozovnách, kde se pivo čepuje. Vedení by se mělo na noc propláchnout vodou, aby v něm pivo nezůstávalo a nekazilo se. Samotné pivní vedení by mělo být zhruba dvakrát do měsíce podrobeno servisní kontrole, kterou například my v Zubru našim odběratelům zajišťujeme sami/y. Co se týká používaných tlačných plynů, pak nejvhodnější formou je biogon, což je směs oxidu uhličitého s dusíkem. V některých restauracích se používá jen samotný oxid uhličitý, to ale vede při dlouhodobém působení k přesycení piva tímto plynem.

Kvalita čepovaného piva v restauracích určitě ovlivňuje každého z nás ve výběru prostředí, kde si své oblíbené pivo vypijí. Podmínkou k tomu, abychom tak činili (jak je naším národním zvykem), přímo v restauracích, je kromě jedinečné atmosféry hospod a hospůdek také poučený a pivo správně čepující hostinský. Právě o to se v místech, kam dodává své produkty, snaží i náš Pivovar ZUBR.

Autor: Tomáš Pluháček | středa 29.1.2014 10:09 | karma článku: 16,68 | přečteno: 965x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik