Správné čepování ovlivňuje výrazně kvalitu piva
Kvalitu piva ovlivňuje již jeho skladování a podmínky narážení. Sudy s pivem by měly být ve sklepích restaurací skladovány při teplotách do 10 stupňů Celsia. Při narážení by pak nemělo pivo utrpět žádný zásadní teplotní a jiný „šok“, což v praxi znamená, že sud by neměl být narážen bezprostředně po jeho transportu do restaurace, ale pivo je nutné naopak nechat několik hodin odpočinout.
Teplota čepovaného piva by se měla pohybovat mezi 7 až 9 stupni Celsia. Sklenice musí být pochopitelně umyté, a to bez použití prostředků typu jar, pivo by se následně mělo čepovat do mokré sklenice. To přispívá k vyšší přilnavosti piva ke stěnám půllitru, což poznáme podle toho, že se po upití části piva udělají na sklenici či půllitru kroužky ze zbytků pěny. Pokud se ale na stěnách sklenic tvoří bublinky oxidu uhličitého, svědčí takový stav naopak o špatně umytých sklenicích. Správně načepované pivo se také pozná podle pěny (čepice) na povrchu piva. Přítomnost pěny má přitom svůj význam - chrání totiž pivo před únikem oxidu uhličitého do vzduchu. Bez pěny ztrácí pivo důležitou vlastnost typickou pro piva tradičního českého typu – pitelnost.
Na kvalitu piva, jak již bylo řečeno, má velký vliv péče o vedení piva v provozovnách, kde se pivo čepuje. Vedení by se mělo na noc propláchnout vodou, aby v něm pivo nezůstávalo a nekazilo se. Samotné pivní vedení by mělo být zhruba dvakrát do měsíce podrobeno servisní kontrole, kterou například my v Zubru našim odběratelům zajišťujeme sami/y. Co se týká používaných tlačných plynů, pak nejvhodnější formou je biogon, což je směs oxidu uhličitého s dusíkem. V některých restauracích se používá jen samotný oxid uhličitý, to ale vede při dlouhodobém působení k přesycení piva tímto plynem.
Kvalita čepovaného piva v restauracích určitě ovlivňuje každého z nás ve výběru prostředí, kde si své oblíbené pivo vypijí. Podmínkou k tomu, abychom tak činili (jak je naším národním zvykem), přímo v restauracích, je kromě jedinečné atmosféry hospod a hospůdek také poučený a pivo správně čepující hostinský. Právě o to se v místech, kam dodává své produkty, snaží i náš Pivovar ZUBR.
Tomáš Pluháček
Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva
V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.
Tomáš Pluháček
O pivo v plechu je zájem
Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.
Tomáš Pluháček
Dvojité výročí aneb co se změnilo
Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.
Tomáš Pluháček
V zahraničí roste zájem o české pivo
Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.
Tomáš Pluháček
Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém
V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí
Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...
V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě
Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch
Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...
- Počet článků 29
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 662x