Pitelnost piva je lepší u tradičních českých piv než u zahraničních
Pitelnost piva má mnoho více či méně výstižných definic – ta nejjednodušší říká, že pivo musí zákazníkovi chutnat a musí se těšit na další sklenici. Pitelnost lze také popsat jako harmonii chuti, vůně a vzhledu stimulujícího k napití. Zároveň však také jako vlastnost piva, která zabraňuje konzumentovi piva v tom, aby se cítil přesycený, pokud vypije větší množství piva. Což je právě důležitou a mezi alkoholickými nápoji jedinečnou podmínkou pro společenský význam piva při setkávání v restauracích či při různých oslavách.
Fenomén pitelnosti piva je již dlouhou řádku let předmětem výzkumů na celém světě, v roce 2006 mu byla dokonce věnována celosvětová vědecká konference v Edinburgu. A právě pro česká piva je pitelnost velmi typická a jedinečná. Potvrdily to i nedávno provedené testy Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS), které porovnávaly pitelnost českých piv se zahraničními – a tuzemská piva, včetně vzorků z našeho pivovaru ZUBR, v tomto testu nad zahraničními opět jednoznačně zvítězila.
Tomáš Pluháček
Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva
V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.
Tomáš Pluháček
O pivo v plechu je zájem
Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.
Tomáš Pluháček
Dvojité výročí aneb co se změnilo
Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.
Tomáš Pluháček
V zahraničí roste zájem o české pivo
Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.
Tomáš Pluháček
Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém
V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně
Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...
Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy
Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...
Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman
Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...
Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle
Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...
- Počet článků 29
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 662x