Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh piva - Zubr Grand

Pivo, potažmo vaření piva, má v Čechách a na Moravě dlouhou a bohatou tradici. I proto je naším národním nápojem. V dnešní době je na trhu velké množství značek piva a je mnohdy těžké se v nich orientovat a hledat zásadní rozdíly. Na jedné straně pivo ve velkém a unifikovaně vyrábějí nadnárodní skupiny pivovarů, na druhé straně středně velké pivovary v českých rukách se mohou pochlubit stále tradiční výrobou. A i dnes v Čechách a na Moravě vzniká řada minipivovarů, jejichž piva jsou rozmanitá, ač ne vždy opravdu kvalitní. Ale jaká je vlastně cesta od nápadu vyrobit nové pivo až po skutečnou realizaci? A jak tedy vznikalo pivo Zubr GRAND? Pojďme se nejdříve podívat do historie, ve které vynikají dvě velké osobnosti.

První z nich je Hynek Floryk, rodák z Tršic, který se stal před 150 lety průkopníkem moravského chmelařství, založil chmelnice a dokázal svou neúnavnou pracovitostí, nadšením a přesvědčením rozvíjet a kultivovat chmelnice v tršické oblasti, hned vedle Přerova. Již od počátku se zde pěstovala odrůda Žatecký poloraný červeňák, tedy ten nejlepší a nejoceňovanější chmel.

Druhou je František Stradiot, sládek přerovského pivovaru z období první republiky. Právě on měl největší zásluhy na rozvoji přerovského pivovaru. Nebál se používat nové technologie, přicházel s novými nápady v recepturách piva, využíval právě místní tršický chmel a dávkoval ho ve 4 přesných dávkách.

V pivovaru Zubr jsme proto spojili inspiraci historií, místní kvalitní suroviny a moderní, ale tradiční technologie a vznikla nová receptura pro nové pivo.

 

Další část příběhu piva je hledání jeho jména tak, aby tento příběh plně vystihovalo. A proto jsme jej pojmenovali Zubr Grand. Grand znamená velkorysý a majestátní. I v našem případě je Grand velkorysý, protože vynikajícím chmelem nešetří, a i majestátní, stejně jako naše zvíře ve znaku pivovaru. Dává rovněž vzpomenout i na krásné období první republiky, kdy vznikaly grandhotely a chování gentlemanů bylo velkorysé a grandiózní.

 

A tak vznikl Zubr Grand, 4x chmelený ležák, s vyšší, ale příjemnou hořkostí, která neubírá na pitelnosti a vyváženosti chuti piva. Pivo inspirované historií a vyrobené za použití místních kvalitních surovin – chmele, sladu a vody a vlastními pivovarskými kvasnicemi.

 

Ať příběh našeho piva pokračuje u našich spokojených štamgastů v našich restauracích a pivnicích, ať i naši zákazníci se inspirují klidem a velkorysostí první republiky a dále lidmi jako byli Hynek Floryk a František Stradiot.

     

Autor: Tomáš Pluháček | úterý 4.11.2014 10:33 | karma článku: 11,68 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik