Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Obávám se, že to pivo v roce  1989 bylo z chmele, kdežto dnes je vyrobeno tak trochu z jiné suroviny. Takže se srovnává nesrovnatelné.

0 0
možnosti
JC

Problém je i ve Vašem počítání: vycházíte z průměrné mzdy. V případě mzdy se však průměr výrazně odchyluje od mediánu a modu. Dnes ještě mnohem více než před 30 lety (ani tehdy však mzdové rovnostářství nebylo takové, aby modus a median byly příliš blízko průměru).

0 0
možnosti
PK

Ony ty ceny za socíku byly divné - lahváč stál až do r.85 1,40 Kč (točený 1,20Kč) a pak najednou - taky se to zdůvodňovalo ochranou pracujících před nadměrným pitím - vylétl na 2,50.  5dkg Jihlavanky také kdysi prudce zdražilo z 8 na 12 - bvyl na to vtip, že se bude točit film pro pamětníky - kafe za osm .... A přitom světové ceny kávy klesaly.

Ale tím nezpochybňuji, že pouhé srovnání cen vychází vítězně pro nový režim.

Když vezmu ceny v hospodě - tak je výsledek opačný. Ale nějak o těch plánech zdražit hodně lahváče aby chlapi chodili do hospod ... usnuly.

0 0
možnosti
Foto

Největší sranda je, že dnes mnozí nemají mzdu vůbec žádnou. Ona ta všechna porovnávání stojí za starou belu. Každý si musí zodpovědět sám sobě, jestli si může dovolit to co dříve. Většina asi ne, jinak by ty hospody nebyly dnes tak prázdné.

0 2
možnosti
PK

Prázdné hospody? Na tom jste byla kde? A nenapadlo vás, že těch hospod a restaurací je v dnešní době mnohonásobně více?

3 0
možnosti
PB

Jako odborník na pivo by jste měl ale vědět že tomu co se dnes nazývá dvanáctkou,by v roce 89 byla sotva jedenáctka,a co se nazývá desítkou,je sotva bývalá devítka.

0 0
možnosti
VH

Tak si zkuste zprůměrovat desítku a dvanácku tehdy a cenu dvanáctky dnes.  Budete-li to umět.

0 0
možnosti
OF

Pivo i ostatní alkohol je dementogenní. Z piva se prostě blbne.  Takže pivo jen 3 deci

denně, k jídlu. Pivo má glykemický index 110, zatímco hroznový cukr /Glukopur/

pouze 100. Pijte pivo, budete blbí a tlustí a dostanete cukrovku. Proč myslíte, že jsem

přestal pít pivo ? ;-D

0 2
možnosti
JD

protože už ste zblbnul?;-)

5 0
možnosti
PK

Čísla hovoří, jen bych dodal:

- v r.89 byl průměrný plat 3150 Kč a tehdy byl medián při rovnostářství za socíku ne moc daleko od průměru, kdežto dnes je to 5 tisíc. Takže pro nějakou úvahu bych vzal růst platů tak 6x, když se bavíme o chlastání "mas"

- kvalita desítek lahváčů je podle mne bídná

- je divné, že piva v německých marketech (ne v hospodách) nejsou při  3x vyšších německých mzdách a ty se promítají do nákladů - vyšší než ty naše.

Jinak  sólo úvahy, že pivo je relativně levnější a voda 100x dražší   jsou celkem k ničemu.

1 0
možnosti
VH

V roce 1990 byl průměrný plat necelých 3 200 Kčs (tedy v roce 1989 byl zřejmě o něco nižší). To jen, aby se čísla necucala z prstu.

 V roce 2011 byl  m e d i á n   21 820 Kč, tedy cca 6,8 násobkem výše uvedeného p r ů m ě r u.  Průměrný plat byl  v roce 2012 vyšší 7,86krát.  A nemylte se - tenkrát, stejně jako dnes na průměrný plat dosáhla zhruba třetina příjemců mzdy. A medián byl zhruba na úrovni 90 % průměrné mzdy jako dnes.

0 0
možnosti
DM

No jo, ale vysvetlujte to tem "prvokum", co si neumi spocitat ani 1+1. S timhle "materialem" to bude vzdycky tezky, a navic je ho podle vysledku voleb u nas stale vetsina :-(

6 0
možnosti
VS

Vás genialních je zřejmně velice málo.

0 4
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik