Pivo je důležitým identifikačním logem českých a moravských regionů

9. 05. 2013 10:45:12
Celosvětový proces globalizace se bohužel především v potravinářství a nápojovém průmyslu stále více projevuje stíráním kdysi mnohotvárné pestrosti regionálních gastronomických a nápojářských specialit. Dnes bohužel platí, že se ve všech obchodech a restauracích „od Šumavy k Tatrám“ setká jejich návštěvník, až na čestné výjimky, se stejnou nabídkou potravinářských produktů. A to je podle mého názoru velká škoda.

Jedním z mála typů výrobků, které působí proti tomuto trendu a které se v poslední době velmi rozvíjejí, jsou regionální pivní speciály stále více oblíbené spotřebitelskou veřejností. Ta většinou ztotožňuje výrobu takových piv s produkcí minipivovarů, skutečností ale je, že speciální a netradiční piva dodávají na trh i střední a větší pivovary, jako například Pivovar ZUBR.

Před Vánoci jsme na trh uvedli pivní speciál ZUBR MAXXIM 14°. Vloni v létě jsme pak vstoupili na trh s ochuceným pivem Zubr YUZU, které mělo mimořádný úspěch, a proto jsme připravili i jeho „zimní“ variaci HOT YUZU. Ta se zejména v lyžařských střediscích v Jeseníkách a i na vánočních trzích v Přerově stala velmi vyhledávanou specialitou. A nakonec letošní jaro jsme představili májový ležák ZUBR EXTRA HOŘKÝ, který v tancích zraje až 65 dní. Obecně tak lze říci, že každý rok přichází Pivovar ZUBR se dvěma až třemi novinkami, resp. pivními speciály. A budeme v tom pochopitelně pokračovat i nadále.

„Antiglobalizační“ role piva, zejména v naší zemi, je přitom významnější, než by se první pohled mohlo zdát. Podle jen několik let starého průzkumu, který si nechal zpracovat Český svaz pivovarů a sladoven, je pro cizince poznávání a konzumace českých piv druhým nejčastějším důvodem k návštěvě ČR. Argumentem pro taková rozhodnutí je právě identita a všechna možná specifika našich piv, včetně nově vytvářených pivních speciálů. Jen za „nějakým pivem“ by cizinci do naší země pochopitelně nejezdili – všichni totiž mají „nějaké pivo“ doma.

Pivo je tak v současné době důležitým identifikačním „logem“ českých a moravských regionů, a tento jeho potenciál by se měl dále rozvíjet. Jednou z možností ve spojení s turistikou jsou například „pivní stezky“, které jsou z pochopitelných důvodů určeny pro pěší turistiku, což ovšem dává lepší možnosti poznávání místních přírodních a architektonických památek. Těch je na celém území ČR celá řada, a jejich poznávání je oním prvním důvodem k návštěvě naší země cizinci. Ideálním synergickým efektem je tedy propojit první i druhý důvod dohromady.

Autor: Tomáš Pluháček | čtvrtek 9.5.2013 10:45 | karma článku: 10.06 | přečteno: 518x

Další články blogera

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma článku: 6.73 | Přečteno: 211 | Diskuse

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma článku: 11.46 | Přečteno: 590 | Diskuse

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 330 | Diskuse

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma článku: 8.98 | Přečteno: 319 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Jsi debil, aneb zákaz souložení

Naskočila jsem do auta, protože si jeden Řek stěžoval, že moji zaměstnanci souloží na recepci. Každým rokem jsem samozřejmě čekala na nějaké nepříjemnosti nebo legraci, ale tohle! A co náš zákon? A co já?

17.1.2019 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Helena Vlachová

Něco pro ženy

Ve své profesi se občas setkávám se ženami, které se necítí šťastné v manželství či v partnerském vztahu, nebo zažívají rozchod s partnerem.

17.1.2019 v 6:38 | Karma článku: 8.08 | Přečteno: 187 | Diskuse

Tadeáš Firla

Čím víc budeš zticha, tím víc toho uslyšíš

"Mnozí umírají protože nikdy nepotkali někoho, kdo by jim prokázal úctu a lásku, kdo by se jim cele věnoval a vyslechl je".

17.1.2019 v 3:40 | Karma článku: 4.03 | Přečteno: 98 | Diskuse

Jakub Beznoska

Je Jan Palach hrdina?

Dnes si připomínáme smrt studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci. Je opravdovým hrdinou? Nemyslím si...

16.1.2019 v 23:03 | Karma článku: 27.93 | Přečteno: 682 | Diskuse

Zuzka Součková

Obědy zdarma pro všechny

Tak, děti, jdeme na oběd, máte ho zadarmo. Ale, pančelko, já nechci, mně ty obědy v jídelně nechutnají," řekne Maruška, otřese se hrůzou při vzpomínce na včerejší oběd. Nebylo to sice jídlo pro gurmána, ale bylo teplé a zdarma.

16.1.2019 v 19:39 | Karma článku: 35.01 | Přečteno: 1079 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 620

Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Najdete na iDNES.cz