Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pivo je důležitým identifikačním logem českých a moravských regionů

Celosvětový proces globalizace se bohužel především v potravinářství a nápojovém průmyslu stále více projevuje stíráním kdysi mnohotvárné pestrosti regionálních gastronomických a nápojářských specialit. Dnes bohužel platí, že se ve všech obchodech a restauracích „od Šumavy k Tatrám“ setká jejich návštěvník, až na čestné výjimky, se stejnou nabídkou potravinářských produktů.  A to je podle mého názoru velká škoda.

Jedním z mála typů výrobků, které působí proti tomuto trendu a které se v poslední době velmi rozvíjejí, jsou regionální pivní speciály stále více oblíbené spotřebitelskou veřejností. Ta většinou ztotožňuje výrobu takových piv s produkcí minipivovarů, skutečností ale je, že speciální a netradiční piva dodávají na trh i střední a větší pivovary, jako například Pivovar ZUBR.

Před Vánoci jsme na trh uvedli pivní speciál ZUBR MAXXIM 14°. Vloni v létě jsme pak vstoupili na trh s ochuceným pivem Zubr YUZU, které mělo mimořádný úspěch, a proto jsme připravili i jeho „zimní“ variaci HOT YUZU. Ta se zejména v lyžařských střediscích v Jeseníkách a i na vánočních trzích v Přerově stala velmi vyhledávanou specialitou. A nakonec letošní jaro jsme představili májový ležák ZUBR EXTRA HOŘKÝ, který v tancích zraje až 65 dní. Obecně tak lze říci, že každý rok přichází Pivovar ZUBR se dvěma až třemi novinkami, resp. pivními speciály. A budeme v tom pochopitelně pokračovat i nadále.

„Antiglobalizační“ role piva, zejména v naší zemi, je přitom významnější, než by se první pohled mohlo zdát. Podle jen několik let starého průzkumu, který si nechal zpracovat Český svaz pivovarů a sladoven, je pro cizince poznávání a konzumace českých piv druhým nejčastějším důvodem k návštěvě ČR. Argumentem pro taková rozhodnutí je právě identita a všechna možná specifika našich piv, včetně nově vytvářených pivních speciálů. Jen za „nějakým pivem“ by cizinci do naší země pochopitelně nejezdili – všichni totiž mají „nějaké pivo“ doma.

Pivo je tak v současné době důležitým identifikačním „logem“ českých a moravských regionů, a tento jeho potenciál by se měl dále rozvíjet. Jednou z možností ve spojení s turistikou jsou například „pivní stezky“, které jsou z pochopitelných důvodů určeny pro pěší turistiku, což ovšem dává lepší možnosti poznávání místních přírodních a architektonických památek. Těch je na celém území ČR celá řada, a jejich poznávání je oním prvním důvodem k návštěvě naší země cizinci. Ideálním synergickým efektem je tedy propojit první i druhý důvod dohromady.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Pluháček | čtvrtek 9.5.2013 10:45 | karma článku: 12,91 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

V Praze boural rolls-royce s BMW. To bylo v pátrání, posádka od nehody utekla

6. května 2024  13:59

Ve Výstavní ulici u pražského Jižního Města se dopoledne srazily tři osobní automobily. Na místě...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik