Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O zákazu kouření by si měl majitel restaurace rozhodnout sám

Také letos, stejně jako v předchozích letech, sledují majitelé restaurací s obavami plány ministerstva zdravotnictví, které mohou výrazně zasáhnout do struktury hostů, kteří tyto podniky pravidelně navštěvují. Ministerstvo má totiž opět v plánu úplný zákaz kouření ve všech veřejných prostorách bez výjimky, tedy i ve všech hospůdkách, hospodách a restauračních zařízení, kde se čepuje pivo.

Kouření bezesporu nepatří mezi zvyky, které by měla společnost podporovat. Na druhou stranu je kouření určitým rituálem a pro mnohé návštěvníky restaurací činností s příjemným posezením v restauraci spojené. Každému samozřejmě tabákový dým nevoní – to ale neznamená, že je nutné ze zákona zakázat kouření všude a všem. Státní regulace tohoto typu historicky nikde nevedly k žádoucímu cíli, jediným výsledkem vždy bylo, že se kuřáci přesunuli z míst zákazů do jiných míst – a kouřili tam. Což ale například pro restaurace, alespoň pro některé z nich znamená, že je přestanou navštěvovat.

Osobně jsem nekuřák, ale přesto nebo právě proto jsem přesvědčen, že případný zákaz kouření by měl být v kompetenci majitelů restaurací. V každé lokalitě a v každém podniku je situace jiná, navštěvuje je jiné spektrum hostů a stejně jako nelze házet „do jednoho pytle“ občany naší země, nelze házet do jednoho pytle ani restaurační zařízení. Zejména v menších městech a obcích nemají návštěvníci hospod obvykle jinou možnost, kam zajít na pivko, kde se sejít s přáteli nebo domluvit nějaký osobní „byznys“, než v jediném místním podniku. Pokud z něj plošnou regulací stát vyžene kuřáky, bude mít takový krok mimo jiné i vliv na společenský život v obcích, o kterém dnes všichni tvrdí, že je třeba jej podporovat.

To, jestli je kuřácká nebo nekuřácká restaurace pro konkrétní místo vhodnější, není prostě možné rozhodovat od úřednických stolů. Navíc za situace, kdy už dnes, bez jakéhokoli zákazu, nekuřácké restaurace existují a existují i zařízení s oddělenými prostorami tak, aby si mohl návštěvník vybrat, kde svůj čas v restauraci stráví. Řešení vidím v možné částečné regulaci například zákazu kouření v době obědů a podpoře zavedení právě oddělených prostor, kde část prostor je zachována „štamgastům“, kteří si rádi ke zlatavému moku zapálí cigaretu a druhé místnosti, která může sloužit k příjemnému trávení času rodin s dětmi, sportovců či všech těch, kteří cigaretám neholdují. Samozřejmě tak, aby nekuřáci nebyli nuceni zakouřenými prostory procházet. Tak to již mnohde funguje a domnívám se, že ke spokojenosti velké části návštěvníků restaurací, ať už z tábora kuřáckého či nekuřáckého. A je zbytečné to nyní zákonnými prostředky měnit. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Pluháček | pondělí 23.2.2015 13:51 | karma článku: 20,80 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik