Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé. 

Tím je 20 let od katastrofálních povodní, které v roce 1997 zasáhly celý areál pivovaru, jenž byl zaplaven do výšky téměř dvou metrů. Toto smutné výročí nám připomněly i dubnové dny, kdy opět stoupala hladina řeky Bečvy.

Povodně před dvaceti lety znamenaly začátek nové kapitoly historie pivovaru. Respektive uspíšily rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci pivovaru zahájenou v roce 1991 transformací zbylého státního podniku Pivovary Přerov na akciovou společnost Moravskoslezské pivovary se sídlem v Přerově a v roce 1994 založení společnosti Pivovar Zubr, a.s.

Nechci vás nudit čísly, ale myslím, že není nezajímavé, podívat se na to, jaké finanční náklady stojí za tím, aby se pivovar Zubr mohl řadit mezi špičkově technologicky vybavené pivovary. Za poslední čtvrtstoletí bylo do modernizace pivovaru investováno více než tři čtvrtě miliardy korun, což rozhodně není zanedbatelná částka. Zásadních investic se dočkaly prakticky všechny části pivovaru, a to jak ty výrobní, technologické, tak i administrativní. A reagovat na vývoj musíme neustále. Například v květnu letošního roku jsme spustili novou balicí linku na plechovky. Tím vycházíme vstříc rostoucí poptávce po pivu v plechovkách. Lidé stále častěji pivo popíjí doma a plechovka je pohodlnějším obalem, nemusí se vracet a zároveň je lehčí. Díky patnáctimilionové investici do nové baličky plechovek zvýšíme kapacitu linky a zároveň můžeme vyrábět další různé typy balení, které si trh vyžádá.

Zatímco technologie, a tím i výsledná kvalita piva se stále zvyšuje, jedno zůstává stejné. A to důraz na tradiční výrobní postupy, receptury, i regionální suroviny. Proto i dnes v pivovaru Zubr pivo kvasí na otevřené spilce a dlouho zraje v ležáckém sklepě, aby získalo svoji typickou hořkost, plnost a dobrou pitelnost. Samozřejmě je důležité nejen pivo uvařit, ale také musí existovat místa, kde je možné si ho vychutnat. Proto pivovar spolupracuje a podporuje provozovatele restaurací a hospod, zejména na malých obcích, kde restaurační zařízení často představují jediné centrum společenského života. Dovolím si opět zmínit jednu částku, a to tu která za posledních zhruba 15 let směřovala právě do rekonstrukcí a rozvoje pohostinských zařízení. Ta se pohybuje okolo čtvrt miliardy korun.

Těší mě, že všechny změny, kterými pivovar prochází, si mohou všichni naši příznivci vychutnávat nejen v hospodách nebo doma, ale také přímo v pivovaru na našich akcích. Již v roce 2001 proběhla první pivní slavnost ZUBRFEST, která se konala v areálu pivovaru, tehdy určená zaměstnancům pivovaru a jejich rodinám. Do areálu se ZUBRFEST opět vrátil v roce 2013 a dnes je tento letní festival největší kulturní akcí pořádanou v Přerově. A nebude chybět ani letos. Těšíme se na vás 24. června v pivovaru Zubr!

Autor: Tomáš Pluháček | pondělí 12.6.2017 11:46 | karma článku: 7,56 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Zvyknou si konzumenti piva na jejich nová značení?

Stejně tak, jako vznikají pro výrobce potravin a nápojů komplikace při neustálých změnách zákonů a vyhlášek z hlediska výrobního procesu, vznikají pro spotřebitele komplikace při měnících se pravidlech označování výrobků.

4.7.2016 v 12:13 | Karma: 23,03 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik